In de zorg vormen anonieme data belangrijke bronnen onder meer voor medisch onderzoek; ze leveren ook statistische input bij het ontwikkelen van gezondheidsbeleid. Een typisch voorbeeld hiervan zijn de geanonimiseerde data die zorginstellingen ter beschikking stellen van Sciensano/Healthdata in het kader van epidemiologische monitoring.
Wanneer je data anoniem maakt (of de-identificeert), is het in principe niet meer mogelijk om te traceren over welke persoon het gaat. Toch bestaat er zelfs dan nog steeds een risico op identificatie. Aan de hand van de geboortedatum van een 100-jarige bijvoorbeeld kan je vrijwel moeiteloos achterhalen over welk individu het gaat. Ook wanneer een bepaalde dataset op een later tijdstip gecombineerd wordt met een andere dataset kan dit ertoe leiden dat het risico op identificatie weer opduikt. Het is dus te allen tijde verstandig om vooraf grondig af te wegen welke en hoeveel data je gaat uitwisselen, zelfs als het om anonieme data gaat.
In bepaalde situaties is het nodig om data ter beschikking te stellen van een derde partij, maar moet heridentificatie achteraf onder strikte voorwaarden mogelijk zijn. Denk maar aan radiologiebeelden die je door een AI-algoritme in de cloud laat analyseren voor triage- of andere doeleinden. Of een extern algoritme dat op basis van patiëntgegevens berekent welke componenten je nodig hebt voor het plaatsen van een knieprothese. Of tekst en ongestructureerde verslagen die je ter beschikking stelt van een softwaretoepassing die de data verwerkt en analyseert met als doel de zorgtrajecten te optimaliseren.
Om in dergelijke situaties medische gegevens veilig en verantwoord te delen, kan je ze pseudonimiseren. Dat is een beveiligingsmaatregel waarbij je de persoonsgegevens die te herleiden zijn naar de patiënt (bv. naam, geboortedatum en patiëntnummer) verwijdert en/of vervangt (bv. geboortedatum door leeftijd; gemeente door regio). Vervolgens worden de gegevens gekoppeld aan een code die enkel nog in het ziekenhuis te herleiden valt tot de desbetreffende patiënt.