,

Zet jouw zorgorganisatie onder FHIR!

FHIR brandweerman

Je kon het al meermaals lezen in onze nieuwsberichten. FHIR (uitgesproken als “Fire”) is de nieuwe standaard voor healthcare interoperability, en dat zullen we geweten hebben. Met het FHIR Station van Amaron brengen we FHIR nu ook naar jouw zorgorganisatie.

FHIR: de uitverkoren standaard voor data-uitwisseling

In de huidige zorgcontext blijven de traditionele standaarden voor data-uitwisseling, zoals HL7 en DICOM, een cruciale rol spelen. Op dit moment is er ook FHIR (voluit: Fast Healthcare Interoperability Resources): de nieuwe HL7-standaard die razendsnel terrein wint.

FHIR is veel flexibeler dan zijn HL7-voorgangers en leent zich voor alle vormen van communicatie in de zorg. Maar door het laagdrempelige gebruik van bestaande webtechnologie liggen er vooral kansen op het gebied van mobiele apps en andere internettoepassingen voor patiënten en zorgverstrekkers, in het ziekenhuis, thuis of op het terrein. Ook de overheid heeft de kaart getrokken van FHIR en vraagt om deze standaard te gebruiken onder meer voor het ontsluiten van laboratoriumresultaten.

Eén van de grote voordelen van FHIR is dat deze standaard het voor nieuwe applicaties, ontwikkeld in de recentste technologieën, mogelijk maakt om op een makkelijke manier informatie op te vragen of te verkrijgen uit de informatiesystemen van de zorginstellingen.  Voor deze applicaties is het namelijk niet evident om patiëntgegevens te bekomen via een koppeling met de huidige HL7 V2 standaard.

Ook voor softwareontwikkelaars zijn er voordelen. Zij kunnen sneller overweg met een RESTful webservice dan met een op FTP of TCP/IP socket (MLLP) gebaseerde communicatie van een tekstbestand met onleesbare structuur, gebruik makend van cryptische scheidingstekens (delimiters) zonder meta-informatie.

Daarbovenop is deze standaard eenvoudiger en goedkoper te ontwikkelen dan HL7-voorgangers zoals CDA, en is hij uitgebreid genoeg voor een individuele aanpak.

Even inzoomen

FHIR biedt een alternatief voor document-centrische benaderingen door discrete data-elementen direct bloot te stellen als diensten. Zo kunnen basiselementen van de gezondheidszorg zoals patiënten, opnames, diagnostische rapporten en medicatie elk worden opgehaald en gemanipuleerd via hun eigen resource URL’s.

Deze standaard maakt dat de gegevensuitwisseling met elektronische patiëntendossiers en andere informatiesystemen veel efficiënter verloopt, in die mate zelfs dat je nu kunt spreken van échte interoperabiliteit. Voor de digitale ondersteuning van de patiënt als partner in de zorgketen, of zelfs met de patiënt aan het stuur over de eerste en tweede lijn heen, zal het belang van FHIR alleen maar toenemen.

Meer informatie over FHIR vind je op www.hl7.org/fhir.

FHIR Station van Amaron

Het goede nieuws is dat Amaron al koppelingen tot stand bracht tussen ontelbare systemen in heel veel zorginstellingen en daardoor alle ins en outs kent van de berichten. In al deze instellingen kunnen we nu ook makkelijk een FHIR Station opzetten dat de wereld van de HL7 V2-berichten openbreekt voor nieuwe applicaties en diensten die FHIR ondersteunen. SOMEDI bijvoorbeeld gebruikt het FHIR Station van Amaron al om rapporten te ontsluiten.


Wil jij jouw zorgorganisatie klaar maken voor FHIR?

Neem dan snel contact met ons op: info@amaron.be.