iMinds-project dat informatiestromen en resources in zorginstellingen beter op elkaar wil afstemmen, wint Agoria eHealth Award

Consortium van Vlaamse bedrijven – waaronder Amaron – ziekenhuizen en academici ontwikkelt methodologie die zorginstellingen tot 30% van hun supply chain-uitgaven kan helpen besparen.

De jaarlijkse Agoria eHealth Awards belonen de beste ICT-projecten in de gezondheidssector; projecten die bijdragen tot administratieve vereenvoudiging en een betere zorg – en die bovendien innovatie en een goede samenwerking tussen industrie en zorgactoren centraal plaatsen. Het iMinds ‘HIPS’-project, met Amaron als een van de projectpartners, is de trotse winnaar van de Award in de categorie ‘beste ICT-project dat kwaliteitssystemen verbetert en processen optimaliseert’.

HIPS onderzocht gedurende twee jaar hoe de informatiestromen en middelen in een ziekenhuis (medewerkers, infrastructuur en materiaal) beter kunnen worden afgestemd op het zorgtraject van patiënten; als concrete toepassing werd gekozen voor de processen in het domein van heupchirurgie.

De projectpartners – een consortium van Vlaamse bedrijven (Amaron, Aucxis en H.Essers), de ziekenhuizen AZ Maria Middelares (Gent) en AZ Nikolaas (Sint-Niklaas) en een aantal academische partners – zijn erin geslaagd een methodologie te ontwikkelen die zorginstellingen tot 30% van hun supply chain-uitgaven kan helpen besparen.

Ruimte voor optimalisatie

Amaron nam de algemene coördinatie van het project voor zijn rekening en zorgde – met Workflower – voor het in kaart brengen en documenteren van de ziekenhuisprocessen en het uittekenen van het nieuwe concept rond de gebruiksprocessen. De uitgebreide kennis die Amaron over de jaren heen in de zorgsector wist op te bouwen, kwam hierbij uitstekend van pas.

“Ziekenhuizen vormen een complexe omgeving waarin heel wat middelen en informatiestromen op elkaar moeten worden afgestemd om ervoor te zorgen dat de juiste (en voldoende) middelen beschikbaar zijn op de juiste plaats; en daarin zitten nog heel wat optimalisatiemogelijkheden,”

zegt Elisabeth Reusens van het AZ Maria Middelares in Gent.

“Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat een operatiekwartier klaarmaken voor een heupingreep soms afhankelijk is van meer dan tien verschillende processen.”

Jan Van Ooteghem, onderzoeksverantwoordelijke van het HIPS-project en projectmanager bij Amaron, voegt hieraan toe:

“Op basis van die bevindingen concludeerden we dat er inderdaad heel wat ruimte is voor optimalisatie – vooral dan wat de traceerbaarheid en herbevoorrading van medische goederen betreft. Vandaag is stockbeheer immers nog grotendeels gebaseerd op manuele tellingen.”

“Daarom ontwikkelden we een methodologie die gebruik maakt van verschillende technologieën (zoals RFID-tags en visuele herkenningstechnologie) om – op een semi-automatische manier, en tot in het kleinste detail – het gebruik en verbruik van goederen in een operatiekwartier te kunnen monitoren.”

En met succes: simulaties hebben aangetoond dat de investering in de HIPS-methodologie simpelweg kan worden terugverdiend door niet langer manueel te moeten tellen. Met andere woorden: hoe meer goederen je kan taggen, hoe beter de traceerbaarheid ervan en hoe efficiënter de ziekenhuisoperaties kunnen verlopen. Op die manier kunnen zorginstellingen tot 30% van hun supply chain-uitgaven besparen.

Toekomstplannen

Maar niet alleen de projectresultaten – en het potentieel ervan – zijn opmerkelijk. Ook de eerste concrete stappen qua valorisatie zijn ondertussen een feit.

“Zo heeft het HIPS-project geleid tot een nauwe samenwerking tussen Amaron en Aucxis – meer bepaald tussen onze Workflower en R-Connect producten – wat zich vertaalt in een versnelde groei. Samen met H.Essers hebben we ontegensprekelijk de basis gelegd voor een heel sterk commercieel product dat we momenteel verder aan het ontwikkelen zijn; een product dat we zullen opnemen in onze standaard productportfolio’s en zeker zullen aanbieden aan onze klanten in de ziekenhuiswereld,”

besluit Patrick Catthoor, van Aucxis.

Deze samenwerking heeft al een eerste concreet resultaat opgeleverd: met UZ Gent is er een overeenkomst afgesloten rond de automatische tracering van bloedproducten op de spoedafdeling.