Workflower verlicht werkdruk voor team infectiepreventie
WORKFLOWER USE CASE
Ziekenhuizen doen er alles aan om te vermijden dat patiënten tijdens hun opname een respiratoire, gastro-intestinale of andere infectie oplopen. Hiervoor worden er zowel voor als tijdens de opname diverse screenings gepland. Wanneer een patiënt positief test voor een besmettelijke aandoening, worden er onmiddellijk extra voorzorgen genomen om het risico op verspreiding naar andere patiënten en medewerkers drastisch te reduceren.
AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV koos ervoor om het werkproces voor infectieziekten – van het toekennen van isolatietaken tot het uitvoeren van opvolgingsscreenings – volledig te automatiseren met behulp van Workflower. De verpleegeenheden beschikken nu in realtime over alle informatie die ze nodig hebben om de juiste acties te ondernemen zodat het team infectiepreventie meer tijd heeft om de zorgverleners op de werkvloer bij te staan met praktische adviezen.
Hoe het werkt
- Zodra er laboratoriumresultaten voor nieuw opgenomen patiënten beschikbaar zijn, gaat de Workflower engine in een beslissingstabel na of er al dan niet verdere actie nodig is.
- Indien de patiënt in isolatie moet, ontvangt de afdeling waar de patiënt verblijft een taak om de patiënt te isoleren. De applicatie vertelt ook hoelang die isolatie moet duren.
- Zijn er verschillende positieve resultaten waaraan een isolatie gekoppeld is, dan weet de applicatie dat de langste isolatieperiode van toepassing is. Workflower houdt namelijk rekening met de cumulatieve resultaten, in plaats van twee aparte taken toe te kennen.
- Verandert de patiënt van afdeling, dan krijgt ook de nieuwe afdeling de nodige isolatie-instructies.
Welke interfaces?
- De Workflower-app ontvangt de laboratoriumresultaten vanuit het laboratoriuminformatiesysteem (LIS).
- Vanuit het ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS) krijgt Workflower de ADT-berichten (patiëntbewegingen, ontslagen, etc.).
- De applicatie kan ook koppelen met het patiëntendossier (EPD) zodat de afdelingen waar de patiënten verblijven, de isolatietaken kunnen inkijken in het EPD.
Voordelen
- De administratieve belasting van het team infectiepreventie vermindert. Zo komt er tijd vrij voor andere taken.
- De verpleegeenheden worden sneller op de hoogte gebracht van een besmette patiënt.
- Het is ook makkelijker werken. De zorgverleners krijgen de informatie over het type isolatie en de duur ervan netjes aangereikt en hoeven dit niet langer zelf op te zoeken.
- Alle activiteiten zijn traceerbaar: je weet wie welke actie heeft uitgevoerd op welk moment.
- In geval van wijzigingen of nieuwe testcodes, kan het team de beslissingstabel met infectiecodes, resultaten en daaraan gekoppelde acties eenvoudig zelf beheren.
“Doorat de administratieve belasting vermindert, komt er voor het team infectiepreventie meer tijd vrij om de werkvloer bij te staan met praktische adviezen omtrent het isolatiebeleid.”
Dr. Katelijne Floré – Team infectiepreventie
“We hebben de Workflower-tool al voor meerdere processen van diverse aard kunnen inzetten. De kennis van Amaron om hierbij de juiste integraties te voorzien met andere ziekenhuispaketten, is een grote meerwaarde.”
Helga De Neve – Directeur ICT
Met dank aan AZ Sint-Jan voor de foto’s.
Vragen over de Workflower-oplossing voor infectiepreventie? Neem dan snel contact met ons op.