AZ Sint-Rembert en AZ Sint-Augustinus delen krachtige MRI-scanner… en Amaron zorgt voor de interfaces
In juli namen AZ Sint-Rembert in Torhout en AZ Sint-Augustinus in Veurne samen een zes-ton-wegende MRI met drie Tesla veldsterkte in gebruik. Hoe krachtiger het magneetveld van een scanner, hoe scherper de beelden. Daardoor zijn ook letsels in de rug of de hersenen in een vroeg stadium zichtbaar. Voor deze krachtige MRI, die in Veurne geïnstalleerd is, moest een bunker gebouwd worden, zodat hij geen invloed heeft op andere elektronica in het ziekenhuis. Verder was er ook een koppeling nodig tussen de RIS- en PACS-systemen van de ziekenhuizen, beide van een verschillende leverancier. Een kolfje naar de hand van Amaron.
Patiënten uit de regio gaan nu naar Veurne voor hun MRI-scan. De radiologen wisselen elkaar af om de beelden te analyseren; de ene week is een radioloog van Veurne van dienst, de andere week een collega van Torhout. Allebei protocolleren ze vanuit het ziekenhuis in Veurne, maar elk wilden ze in de eigen vertrouwde RIS/PACS-omgeving blijven werken. Daarom kozen de ziekenhuizen ervoor om alle beelden en verslagen in beide systemen op te slaan.
Aan de slag
Samen met Amaron en de PACS-leveranciers – GE Healthcare en Agfa HealthCare – zetten Stefaan Bonne en Didier Boydens (respectievelijk ICT-managers in Torhout en Veurne) hun schouders onder dit project: geen sinecure, want het moest mogelijk zijn om zowel de orders voor de onderzoeken, als de MRI-beelden en de bijbehorende verslagen uit te wisselen tussen de verschillende PACS-systemen. Dat betekende o.a. dat de patiëntgegevens en gegevens van artsen in de berichten vertaald moesten worden opdat ze zouden matchen met de gegevens in het parallelle PACS-systeem.
“Wij bij Amaron hebben gezorgd voor de projectplanning, het verdelen van de berichten over beide systemen, en het vertalen ervan,” zegt Sofie Neyrinck, projectleider voor Amaron. “Het project is vlot verlopen en dat was grotendeels te danken aan de IT-teams van de ziekenhuizen. Zij hadden de gepaste webservices ter beschikking en een duidelijke visie over hoe de integratie tot stand moest komen. Na een goeie week testen, konden we al live gaan. We hebben in de loop van het project enkele keren samen gezeten, maar verder hebben we vrijwel alles remote kunnen aansturen.”
“Gezien de complexiteit van de opzet – twee verschillende PACS-leveranciers en een andere software/workflow in beide instellingen – was de uitdaging aan de kant van de twee ziekenhuizen enorm. Bovendien hebben we, omwille van het kritieke karakter van medische en administratieve patiëntgegevens als ziekenhuis steeds de garantie nodig dat de communicatie op een 100% sluitende manier verloopt. Amaron heeft deze complexe taak met verve op een zeer professionele manier aangepakt en volgt deze flow dagdagelijks op.”
Didier Boydens, Diensthoofd ICT, AZ Sint-Augustinus Veurne
Kosten delen
Geavanceerde medische toestellen, zoals MRI’s en PET-scanners, kosten handenvol geld. Daarom overwegen ziekenhuizen steeds vaker om samen te werken en investeringen te delen.
Overweegt uw ziekenhuis zo’n gemeenschappelijke investering en wil u bekijken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van integratie? Neem dan gerust contact op met ons. Wij komen graag naar u toe om een geschikte oplossing uit te tekenen.