Zorg on FHIR! Maak dat je erbij bent op ICT4Care!

Op donderdag 7 maart 2024 vindt het 27e colloquium van ICT4Care plaats in Affligem. Ook wij van Amaron zijn heel graag van de partij. En al zeker dit jaar, want interoperabiliteit op basis van de HL7® FHIR®-standaard staat volop in de kijker, zowel in het rijk gevulde hoofdprogramma als in de namiddagsessies! Wil je graag kennismaken met onze modulaire, FHIR-gebaseerde portfolio om veilig data te ontsluiten? Of heb je vragen over digitale werkprocessen? Breng dan tussen alle interessante presentaties door, zeker ook een bezoekje aan de Amaron-stand.

🔥 Ready for FHIR Takeoff? Deze presentaties helpen je op weg.

 • Wil je meer te weten komen over FHIR en de lopende projecten? Kom dan naar de sessie “Zorg on FHIR! Een update over de FHIR-projecten in de zorg in België”. Karlien Erauw van Agoria en José Costa Teixeira van HL7 België belichten de rol van standaarden zoals HL7® FHIR® voor de data-ontsluiting in het Belgische zorglandschap.
  >> Om 11:35 in Sessie A
 • Warm aanbevolen is ook de presentatie: “Van gegevensuitwisseling naar databaschikbaarheid: Hergebruik van data op regionaal niveau”. Nicky Van Der Vekens van AZ Maria Middelares Gent, Lieselot Cool van AZ Groeninge en Tom De Caluwé van Amaron laten je meekijken achter de schermen van het lopende E17 data capability project HOST (Hospital Outbreak Support Team). Doel van dit project is om data uit het ZIS, het laboratorium en de apotheek samen te brengen en te analyseren, om zo het antibioticaverbruik en de resistentie in de E17-ziekenhuizen te monitoren.
  >> Om 14:00 in Sessie K
 • Een derde presentatie die je niet mag missen is “Eenheid van taal en gestructureerde data-uitwisseling. Gestandaardiseerde transmurale deling van antecedenten en allergieën tussen ziekenhuizen en ziekenhuisnetwerken”. Tom Fiers van UZ Gent/CoZo en Maurice Van Kerkhoven van Amaron leggen uit hoe ziekenhuizen gekende antecedenten en allergieën/intoleranties van patiënten op gestructureerde wijze kunnen registreren en aanbieden aan CoZo via FHIR-profielen en een FHIR-interface. Op die manier is de informatie niet alleen inzichtelijk voor de ziekenhuizen uit het eigen netwerk, maar ook voor alle andere zorgactoren in België.
  >> Om 15:45 in Sessie Q

🔥 Maak kennis met onze portfolio voor data-ontsluiting in FHIR-formaat

Op onze stand op ICT4Care staat onze FHIR-gebaseerde portfolio om veilig data te ontsluiten in de kijker.

De centrale component hiervan is FHIR Station. Hiermee heb je één centraal aanspreekpunt om diverse gegevensbronnen te ontsluiten naar applicaties die FHIR ondersteunen.

 • Een overzichtelijke interface helpt je om granulair vast te leggen welke data je deelt, met wie, of het nodig is data te pseudonimiseren, enz.
 • Je hebt ook altijd gedetailleerd in beeld welke projecten er lopen, welke data wanneer benaderd zijn, en door wie.
 • Wat onze klanten ook appreciëren, is dat FHIR Station een schaalbare oplossing is; anders gezegd: je kunt klein beginnen en uitbreiden naarmate er in je zorgorganisatie of netwerk meer projecten voor dataontsluiting komen.

De andere leden van onze familie voor data-ontsluiting zijn:

 • FHIR Box: onze repository voor een gestructureerde opslag van data in FHIR-formaat.
 • Module voor pseudonimisatie: verwijdert de identificatiegegevens van de patiënt en koppelt de resterende data aan een unieke code zodat je ze achteraf terug kunt linken aan de correcte patiënt. Deze component ondersteunt FHIR, HL7, DICOM en andere gestructureerde formaten.
 • Governance proces: automatiseert de stappen die de diverse rollen in het ziekenhuis moeten zetten om een derde partij toegang te verlenen tot een databron. Alles binnen het proces wordt gedocumenteerd en is aantoonbaar: volkomen GDPR-proof!

Wil je vanuit je organisatie gecontroleerd – en vooral ook efficiënt – data ontsluiten? Kom dan zeker langs op onze stand in Affligem voor een gesprek.