,

Een digitaal werkproces voor de uitbesteding van bloedafnames aan het laboratorium

Huisartsen verwijzen hun patiënten voor een bloedafname almaar vaker door naar de prikdienst van een laboratorium. Groepspraktijken van huisartsen organiseren zich ook meer en meer met een verpleegkundige die o.a. bloedafnames uitvoert. Daarnaast zijn er ook patiënten die niet goed ter been zijn, en thuis of in een woonzorginstelling geprikt moeten worden.

Om de huisarts hierbij te ontlasten en verpleegkundigen te ondersteunen zonder te veel administratieve rompslomp (met papieren voorschriften en vaak niet traceerbare communicatie), hebben we op vraag van Labo Maenhout een digitale workflow ontwikkeld. Hiermee kan de arts digitale voorschriften aanmaken en alle nodige informatie voor de staalname digitaal ter beschikking stellen aan diegene die de bloedafname zal uitvoeren.

Na de effectieve staalname volgt het tweede deel van het proces: het doorsturen van het complete order, op een GDPR-veilige manier, en koppeling aan het laboratoriuminformatiesysteem.

Met het proces dat we hebben opgezet met Workflower kan het laboratorium alle stappen documenteren en registreren:

  • ontvangst van een geautoriseerd labovoorschrift vanuit het EMD
  • de uitnodiging om een bloedafname uit te voeren
  • de effectieve staalname
  • de ontvangst van het staal en analyse in het labo

Vele medewerkers van Labo Maenhout en verpleegkundigen in huisartspraktijken en instellingen, gebruiken dit systeem en kunnen op deze manier hun laboratoriumtaken centraliseren en veel efficiënter werken.

“We zijn tevreden dat Amaron ons helpt bij het bedenken en ontwikkelen van innovatieve, technologisch hoogstaande en GDPR-veilige oplossingen, die ons toelaten om de huisarts beter te ondersteunen in de dagdagelijkse praktijkvoering. Onze “workflow” is er veel op vooruitgegaan, dankzij jullie “Workflower” technologie!”
Jasmien Taildeman, Verantwoordelijke klantenservice en communicatie