, , ,

Wat gebeurt er ondertussen in Frankrijk?

Ook in Frankrijk is Amaron een vaste waarde. We hebben er vooral projecten lopen voor de integratie van beelden. Zo helpt onze DICOM Modality Worklist Server de ziekenhuizen van Brest en Reims om beelden van het operatiekwartier te ontsluiten in het PACS-systeem. De universitaire ziekenhuizen van Lille en Nancy maken dan weer gebruik van onze Media Import tool om beelden over te zetten van cd-rom naar PACS. 

Beelden operatiekwartier stromen vlot door naar centraal beeldarchief

Silo’s met medische beelden ruimen almaar vaker het veld voor gecentraliseerde beeldarchieven. De beelden van pakweg het operatiekwartier kan je manueel overbrengen naar dat centrale archief, maar dan moet je een reeks patiëntendata manueel ingeven en is er een reële kans op fouten. Dit kan je vermijden door de flow te automatiseren. Om dit proces in goede banen te leiden, vertrouwen het regionaal universitair ziekenhuis (CHRU) van Brest en het universitair ziekenhuis van Reims op Amaron.

Mirth Connect haalt de nodige gegevens op uit QBloc, het informatiesysteem van het operatiekwartier van Dotnext; via een HL7 ORM-berichtenstroom voedt dit systeem de DICOM Modality Worklist Server van Amaron. Op zijn beurt bezorgt de server een overzichtelijke werklijst naar de modaliteiten in het operatiekwartier. De beelden die daar gegenereerd worden, komen vervolgens netjes terecht in het centrale beeldarchief.

Niet alleen beelden uit het operatiekwartier vinden op die manier hun weg naar het PACS of VNA. Dat geldt evengoed voor beelden van bijvoorbeeld cardiologie of gynaecologie. Drie Belgische ziekenhuizen, Jan Yperman in Ieper, AZ Nikolaas in Sint-Niklaas en AZ Alma in Eeklo moeten we niet meer overtuigen van de voordelen van zo’n systeem. Andere projecten staan in de steigers.

Cd-roms met beelden centraal ontsloten via PACS

In Frankrijk is het nog een gangbare praktijk om patiënten een cd-rom mee te geven met hun medische beelden. Als deze patiënten vervolgens met hun cd aankomen in een ziekenhuis, is het belangrijk dat de beelden ontsloten worden via het PACS-systeem van het ziekenhuis.

De universitaire ziekenhuizen van Lille en Nancy maken gebruik van de Media Import tool van Amaron om beelden over te zetten van cd-rom naar PACS. Alleen al in Lille worden er via deze tool maar liefst 3000 cd-roms per maand ingelezen en getransfereerd naar het centrale beeldarchief van het ziekenhuis.