, ,

Amaron slaat vleugels uit in Nederland

Dat het Zeeuwse ziekenhuis ZorgSaam in zee ging met Amaron en Enovation om, over de landsgrens heen, medische data uit het EPD te delen met CoZo, dat wist je misschien al. Maar daar blijft het niet bij. Bij Franciscus Gasthuis in regio Rotterdam realiseren we momenteel koppelingen om data die op diverse plekken in het ziekenhuis tot stand komen, aan te melden in het xdsConnect-platform van Enovation. Fujifilm Medical Systems werkt dan weer samen met Amaron voor de integratie van het Synapse PACS en het ChipSoft RIS. Dijklander Ziekenhuis is als eerste in Nederland live gegaan met onze desktopintegratie.

Een cascade van koppelingen met xdsConnect bij Franciscus Gasthuis

In het Rotterdamse Franciscus Gasthuis hebben we ondertussen al verschillende integraties tot stand gebracht die de uitslagen van o.a. urologie, vaatlab en slaapdiagnose inlezen en, gekoppeld aan de juiste patiënt, opslaan in het xdsConnect uitwisselplatform van Enovation. Hiervoor werken we met PDF-verslagen en ORU-berichten. Voorlopig zijn de uitslagen in het xds-platform enkel beschikbaar in het ziekenhuis, maar het is de bedoeling om de data op termijn ook buiten de muren van het ziekenhuis te ontsluiten.

> Toestemming van de patiënt

Uiteraard kan je geen medische gegevens delen zonder de toestemming van de patiënt. Franciscus Gasthuis registreert de consentgegevens voor zijn patiënten in het ZIS. Amaron zorgt er vervolgens voor dat deze data eveneens terechtkomen in het xds-platform.

Meer bepaald worden er op basis van ADT-data uit het ZIS consent-registratiedocumenten gegenereerd en aan het xds-platform ter beschikking gesteld. De data zijn altijd up-to-date en in overeenstemming met de data in het ZIS, ook als er wijzigingen zijn en een patiënt bijvoorbeeld de toestemming om data te delen intrekt.

> Laboratoriumuitslagen overal beschikbaar

Nu de patient consent in kannen en kruiken is, wil Franciscus Gasthuis de laboratoriumuitslagen in het hele land ter beschikking stellen van andere ziekenhuizen, huisartsen en apothekers. Ziekenhuizen kunnen alle resultaten raadplegen; huisartsen en apothekers krijgen via hun informatiesysteem enkel toegang tot een subset van de testen. Vanuit HL7 creëren we voor elke groep een CDA-document, drie verschillende documenten dus, en die melden we aan in xdsConnect.

Dit project bevindt zich momenteel in een testfase en gaat binnenkort live. Het goede nieuws is dat deze component ook in andere ziekenhuizen inzetbaar is, niet alleen in Nederland, maar evengoed in België.

Fujifilm Medical Systems werkt samen met Amaron voor RIS/PACS-integratie

Nog in Nederland zijn we een samenwerking gestart met Fujifilm Medical Systems. Met onze bidirectionele context-desktopintegratie, krijgen radiologen synchroon toegang tot data uit RIS en PACS.

Anders gezegd, als een radioloog op het werkstation een patiënt selecteert in het ChipSoft RIS, dan zorgt de contextintegratie ervoor dat de desbetreffende beelden weergegeven worden in het Synapse PACS. Ook omgekeerd, als de radioloog wisselt van patiënt in het PACS, dan volgt het RIS.

Dijklander Ziekenhuis is als eerste in Nederland live gegaan met deze desktopintegratie. Verschillende andere Nederlandse projecten staan op de planning.