, ,

Alle beelden in een centraal archief: radiologie ver voorbij

Centraal beeldarchief

In een vorig nieuwsbericht kon je lezen hoe Amaron beelden uit het operatiekwartier vlot laat doorstromen naar het centrale beeldplatform in het ziekenhuis. Bij uitbreiding doet Amaron dit met alle beelden in het ziekenhuis, of het nu gaat om een echografie uit gynaecologie, een beeld uit de pijnkliniek, een snapshot uit dermatologie, een EEG of nucleaire beelden, DICOM of niet-DICOM …  

Voor onderzoeken die gebeuren in de afdeling radiologie of cardiologie, is er doorgaans een order. Zo’n order zorgt ervoor dat de beelden, samen met de bijbehorende patiëntinformatie, netjes in het PACS terechtkomen. Voor beelden uit andere afdelingen is er gewoonlijk géén order. Hoe kan je die beelden in het archief dan linken aan de correcte patiëntinformatie?

Hiervoor heeft Amaron twee oplossingen bedacht:

Enerzijds is er de Ordercreatietool, waarmee het secretariaat orders kan aanmaken op ad-hoc basis. Via onze DICOM Modality Work List Server krijgen toestellen buiten radiologie, waar ook in het ziekenhuis, nu ook een werklijst. Zo worden de beelden met de correcte gegevens, zonder manuele input, gestructureerd ondergebracht in het archief.

Of je kunt werken met Amaron’s gecombineerde oplossing die bestaat uit een DICOM Receiver, de Media Import tool en Workflower.

  • Met de DICOM Receiver ontvang je alle beelden die niet van radiologie, of cardiologie, afkomstig zijn.
  • In Workflower verschijnt er een taak met nieuwe beelden die niet automatisch gekoppeld konden worden op basis van een ADT-stroom of database query. Via Workflower koppel je er basisinformatie aan vast en plaats je ze ofwel in de ADT-stroom of in de database query.
  • De Media Import tool ten slotte maakt dat de beelden in het gewenste beeldarchief terechtkomen.

Drie Belgische ziekenhuizen – Jan Yperman (Ieper), AZ Alma (Eeklo) en AZ Nikolaas (Sint-Niklaas) – maakten al werk van zo’n oplossing. Andere projecten, zoals UMC Sint-Pieter (Brussel), staan in de steigers.

Wil je hier meer over weten?

Neem dan contact op met Frederik Lenaerts via frederik@amaron.be.