e-health services
Wissel vlot en veilig gegevens uit met allerlei zorgplatformen
Welke informatiesystemen je zorgorganisatie ook gebruikt, we helpen je graag om veilig en vlot gegevens te ontsluiten naar het eHealth-platform van de Belgische federale overheid en naar de regionale zorgplatformen.
Inmiddels hebben we een 30-tal e-health implementaties afgerond in België. Voor deze koppelingen maken we gebruik van NextGen Connect. En alvorens een koppeling in productie te nemen, testen we deze grondig uit binnen de e-health acceptatieomgeving.
Centraal Traceerbaarheidsregister (CTR)
Via de CTR eHealth-service kunnen zorgverleners het plaatsen en verwijderen van implantaten registreren en deze gegevens ook raadplegen voor de patiënten die ze behandelen.
ConsultRN
ConsultRN omvat een aantal diensten waarmee de gegevens van een persoon in het rijksregister en in de Kruispuntbankregisters kunnen worden opgezocht en geraadpleegd.
eBirth
Om geboorteaangiftes centraal te kunnen verwerken, heeft de overheid de eBirth-service binnen het eHealth-platform ontwikkeld.
Beveiligde elektronische brievenbus (eHealthBox)
De eHealthBox is een elektronische brievenbus die het voor de verschillende actoren in de gezondheidszorg mogelijk maakt om berichten en bestanden uit te wisselen met andere zorgverstrekkers.
Elektronische datering (timestamping)
Via de dienst timestamping kan je documenten elektronisch voorzien van een tijdsaanduiding. In een aantal gevallen is dit wettelijk verplicht.
CIVARS
Sommige geneesmiddelen, uit het zogenaamde Chapter IV Information Consultation System (CIVICS), worden slechts onder welbepaalde voorwaarden terugbetaald. Vaak gaat het om erg dure medicijnen. Via de webtoepassing CIVARS kan de arts de aanvraag tot terugbetaling online indienen, en gegevens uitwisselen met apothekers en verzekeringsinstellingen.
Healthdata
Healthdata.be is een beveiligd internetplatform voor de gestandaardiseerde registratie van een reeks gezondheidsgegevens. Langs deze weg wil de Belgische overheid beschikken over betere data om een evidence-based gezondheidsbeleid te voeren.
Covid-19 contact tracing
Voor de callcenters die de Covid-19 contactopsporing in goede banen leiden, heeft Sciensano een databank gecreëerd die alle relevante data van ziekenhuizen en laboratoria verzamelt. Met de hulp van Workflower en koppelingen kan je het proces van dataoverdracht naar deze gegevensbank automatiseren en de gegevens veilig en snel beschikbaar maken voor de contact tracers.
Voor de overdracht van data vanuit de ziekenhuizen zijn volgende vier types berichten gedefinieerd:
Mediprima - eCarmed
MediPrima is het informatiesysteem dat alle beslissingen van de OCMW’s rond medische hulp vastlegt in een database. Deze database is toegankelijk voor de betrokken zorgverleners die hiertoe gemachtigd zijn. Ziekenhuizen kunnen de database van de OCMW-beslissingen ook raadplegen via de webtoepassing eCarmed.
MyCareNet – Facturatie derde betaler
MyCareNet is een centraal dienstenplatform waarmee je als individuele zorgverlener of zorginstelling informatie kunt uitwisselen met de ziekenfondsen.
Qermid©ORTHOpride
Orthopedisten hebben met de eHealth-service Qermid©ORTHOpride een tool waarmee ze data over het plaatsen van heup- en knieprothesen kunnen registreren. Die gegevens moeten professionelen o.a. helpen de kwaliteit van de zorg en de levensduur van de prothesen te onderzoeken.
Qermid Tuco web services
Recip-e
Met het Recip-e project introduceert de Belgische overheid het elektronisch medisch voorschrift in de ambulante sector. Na een progressieve invoering zal het elektronische bericht uiteindelijk het papieren voorschrift vervangen.
Registratie van urgentiegegevens in spoedgevallendiensten (UREG)
Via de registratie van urgentiegegevens wil de Belgische overheid snel signalen opvangen van een mogelijke crisis op het gebied van volksgezondheid, om tijdig gepaste maatregelen te nemen.
Vitalink
Vitalink is een systeem waarmee zorgverleners in Vlaanderen digitale gegevens over hun patiënten veilig met elkaar kunnen delen. Vandaag deelt Vitalink gegevens over vaccinaties, medicatie, bevolkingsonderzoeken en een samenvatting van het patiëntendossier van de huisarts (Sumehr).
Collaboratief Zorgplatform (CoZo)
CoZo is een regionaal digitaal samenwerkingsplatform waarmee patiënten, zorgverleners en zorginstellingen op een veilige manier gegevens met elkaar kunnen uitwisselen.
Brumammo
Brumammo is de organisatie die instaat voor de borstkankeropsporing in het Brusselse gewest. Hiervoor werkt Brumammo samen met 30 erkende mammografiecentra.
VOB Brugge
De vzw Vroegtijdige Opsporing van Borstklierkanker (VOB) is het regionaal screeningscentrum voor borstkanker in Brugge.