Nieuw covid-proces in mum van tijd opgezet met Workflower
In de gezondheidszorg worden er geregeld nieuwe regels en routines geïntroduceerd, en ziekenhuizen moeten hierop flexibel en snel kunnen inspelen. Met corona kwam deze trend in een stroomversnelling. Een recent voorbeeld is de verplichting voor burgers om een coronacertificaat op zak te hebben als ze de grens over willen of wanneer ze willen deelnemen aan bepaalde evenementen.
Deze beslissing heeft geleid tot een nieuwe golf van testen. Om een vlotte doorstroom van reizigers in de teststraat te garanderen, heeft UZ Gent samen met Amaron een nieuw covid-proces uitgewerkt. Amper twee weken tijd waren er nodig om hiervoor een Workflower-applicatie te bouwen.
Specifieke workflow voor covid-teststraat reizigers
Een belangrijk verschil met de standaardapplicatie voor de teststraat is dat burgers nu op eigen initiatief naar de teststraat komen om zich te laten testen. Er komt namelijk geen verwijzer aan te pas. De kandidaat-reizigers worden in de teststraat ingeschreven, maar er worden geen gegevens uitgewisseld met het ZIS, en evenmin met het EPD.
Anders is ook dat de betaling voor deze testen niet geregeld wordt met een factuur aan de patiënt. Ofwel gaat het om een test die de overheid gratis ter beschikking stelt, of om een test die de patiënt zelf vooraf betaalt.
Met Workflower hebben we een nieuwe applicatie gebouwd die voldoet aan deze vereisten:
- Wanneer een reiziger zich aanmeldt, wordt zijn/haar identiteitskaart ingelezen of het rijksregisternummer manueel ingegeven. De persoonsgegevens van de betrokkene worden automatisch opgehaald in ConsultRN. Voor niet-residenten is er een alternatieve werkwijze.
- Vervolgens gaat de applicatie na of de persoon recht heeft op een gratis test en bevraagt hiertoe de CTPC-database (corona test prescription code).
> Indien meerdere CTPC-codes actief zijn, wordt voorrang gegeven aan de gratis testcode.
> Gaat het daarentegen om een betalende test, dan wordt de betaling geregistreerd.
> Indien de patiënt anderzijds nog geen CTPC-code heeft en geen recht (meer) op een gratis test, dan kan er een betalende CTPC-code aangevraagd worden.
> Bij het indienen van de registratie wordt de CTPC-code geactiveerd, zodat die geen tweede keer gebruikt kan worden. - Zodra de datum en het tijdstip van staalafname zijn vastgelegd, vertrekt er een testaanvraag naar het laboratorium.
Blije gezichten
“Bij UZ Gent zijn we heel tevreden over de vlekkeloze voorbereiding en de vlotte opstart van dit project. Onze metingen hebben aangetoond dat de doorlooptijd voor patiënten in ons testcentrum dankzij deze toepassing bijzonder kort is en vaak niet eens 3 minuten in beslag neemt; we zagen dan ook veel blije gezichten bij gestresseerde reizigers. Workflower heeft nog maar eens bewezen dat het een uiterst veelzijdig platform is waarmee je vlot allerlei processen kunt automatiseren, ook als het snel moet gaan.”
Pieter Van Haute, Diensthoofd ICT Zorgtoepassingen bij UZ Gent
Covid-processen van A tot Z
Met Workflower hebben we ook volgende corona-gerelateerde processen verregaand kunnen automatiseren – dit volledig in interactie met de overige ICT-systemen van het ziekenhuis (ZIS, EPD, LIS).
Inmiddels zijn er al 14 ziekenhuizen in België die gebruik maken van minstens één van volgende covid-applicaties:
- Workflow voor de initiële teststraat
- Automatische aanmaak van laboratoriumorders en identificatie van patiënten bij externe aanvragen van covid-19-testen
- Transfer van berichten over coronatesten naar de Sciensano-databank voor contacttracering
- Registratie van covid-vaccinaties van medewerkers en overdracht van de data naar Vaccinnet
Globaal genomen zijn er 7 types berichten die de databank van Sciensano voeden. Amaron ondersteunt alle types berichten, die in een aantal gevallen zelfs volledig in de background lopen:
© Sciensano / Healthdata.be (bron: https://covid19lab.healthdata.be)
Screenshot covid-proces teststraat reizigers:
Plannen om een Workflower-proces te implementeren in jouw ziekenhuis? Of heb je vragen over dit project? Neem dan contact op met Frederik Lenaerts (frederik.lenaerts@amaron.be of tel. +32 495 46 57 73).